Nenormálny blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

August 2014

Zasa bol celý mesiac hlavne o Ukrajine, zlých rusoch a tak, takže si najskôr vybavíme tie menej dôležité udalosti. Tak napríklad v Afrike sa nám nejak rozmohla ebola. Pošlo na ňu cez 1500 ľudí, dokonca v Madride na ňu skonal voľajký duchovný a WHO odhaduje, že nakazených môžu byť desaťtisíce. Keďže úmrtnosť je vysoká, lekári to v Afrike nejak nezvládajú a samotný obyvatelia to pokladajú za žvásty s cieľom zmanipulovať ľudí, niet divu, že svet sa na to pozerá tak trochu s obavami. A potom, čo ľudia v Libérii vzali útokom nemocnicu a pobrali odtiaľ veci, ktoré boli v kontaktne s nakazenými, štáty uzatvárajú hranice a v samotnej Libérii majú vojaci rozkaz strieľať po prebehlíkoch. Ružové to nie je ani v Gaze, či v Tripolise, kde sa furt produkujú mŕtvy ako na bežiacom páse, naviac sa amíci nasrali a v Iraku započali bombardovať radikálnych islamistov. Vlastne nasrali sa po tom, ako bolo zverejnené video z popravy amerického reportéra uneseného v Sýrii. Neskôr sa ukázalo, že vrahom je britský raper s egyptskými koreňmi, ktorého fotrík sa v minulosti motal okolo Al-kajdy. Násilnosti vypukli aj v americkom meste St. Luis, lebo policajt tam zastrelil akéhosi černocha. Onen černoch tiež nebol zrovna zákony dodržiavajúci občan a poniektorí magori si zmysleli, že rabovačky a nepokoje sú tým pravým riešením danej situácie. Nejaké tie stovky mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie v Číne, v Hirošime si užili masívne zosuvy pôdy, ktoré taktiež pochovali stovky nešťastníkov a v Tibete sa zo zrázu zdžubal autobus, čo si odnieslo 44 ľudí. V Turecku známy Erdogan vymenil premiérsku stoličku za tú prezidentskú, bo vyhral prvú priamu voľbu prezidenta v tejto krajine a to dokonca v prvom kole. Očakáva sa, že mu pribudnú nejaké právomoci, čo sa asi Istanbulčanom moc lúbiť nebude, keďže minulý rok proti nemu dosť protestovali. Pápež sa dotrepal do Južnej Kórei a tradične hovoril o mieri. Taktiež vypukla mánia oblievania sa kýblom ľadovej vody, čo má byť akože symbolické gesto podpory ľuďom chorým na ALS a poniektorý asi aj finančne prispeli. Napríklad sa oblial aj náš prezident Kiska, Obama sa obliať nemohol, bo mu americké zákony zakazujú verejne propagovať konkrétnu charitu, ale na exprezidenta Busha vykýblila vodu jeho manželka. Možno je to volovina, ale v tom mori vojnových správ je to vlastne docela v poho.
Slovensko už len stručne. Leto bolo úplne na chuja, kosa, dažde, v Blave dokonca zatopilo pri jednej prietrži nejaké ulice, pri Bánovciach nad Bebravou sa zrazila lokálka s náklaďákom pričom sa zranilo 15 ľudí a v Dubnici nad Váhom sa hasiči vyše 10 hodín trápili s požiarom v bývalých závodoch ťažkého strojárstva. Koncom mesiaca sa oslavovalo 70-te výročie rozporuplného SNP, na ktoré bol pozvaný aj ujo Putin, ale ten nakoniec neprišiel, bo má teraz inakšie starosti. Taliansky Enel s našimi elektrárňami končí. Na jeho podiel si robí nárok český ČEZ, ale aj ruský Rosat.
No ale čo s tou nešťastnou Ukrajinou? Keďže je dosť pravdepodobné, že tu ide aj o hru veľmocí, obyčajný smrteľník nemá šancu zistiť, či sa za článkami v novinách skrýva pravda, propaganda, alebo udalosti narafičené jednou stranou s úmyslom poškodiť stranu druhú. A písalo sa zhruba toto. Celý mesiac sa riešili sankcie, pričom náš Robo tvrdí, že je to blbosť a naša ekonomika si to odskáče viac ako tá ruská, Kiska má zas iný názor, veď nejaká ekonomika nemôže byť viac ako sloboda, ktorú vraj rusi jednostaj potláčajú. A tak sa v Moskve zatvárajú (kvôli hygiene) McDonaldy, rusi špekulujú tiež o zákaze dovozu západniarských áut a EÚ sa vytasila s nápadom vyradiť rusov z kultúrnych či športových akcií. Zostrenie sankcií prišlo potom, ako bol zmasakrovaný konvoj autobusov s utečencami, čo si vyžiadalo desiatky mŕtvych z radov žien a detí. Obe strany zodpovednosť samozrejme odmietajú a rusi dokonca poukazujú na fakt, že sa ešte furt nezverejnilo, kto vlastne zostrelil to malajzijské lietadlo. Inak, čo sa týka samotných sankcií, tak obchodné embargá sa zvesela obchádzajú, lebo šak kšeft je kšeft, ba poniektorý konšpirační teoretici si myslia, že za kšeftom je aj celý tento bordel, bo amíci začali vo veľkom ťažiť bridlicový plyn a boli by radšej keby Európa dovážala plyn od nich ako od voľajakého Ruska.
No a potom sa písalo aj o ruských kamiónoch s pomocou pre Luhansk. Robilo sa z toho veľké haló, bo tu boli podozrenia, či ide naozaj o humanitárnu pomoc a či červený kríž pod ktorého záštitou to celé malo prebiehať je skutočne červeným krížom, takže na pomoc sa čakalo nejaký ten týždeň. Podozrenia, že sa kamiónmi dovezie vojenská technika sa síce nepotvrdili, ale objavili sa podozrenia nové a síce, že kamióny voľajakú techniku potom z Ukrajiny odviezli. A stále to nemení nič na tom, že rusi pomáhajú separatistom, hoci Putin to furt popiera a samotný separatisti sa tým chvália. Vlastne taký prostý ruský vojak si vezme dovču a ide bojovať za svojich ruských bratov na Ukrajinu, veď čo je na tom divné? Za pozitívny však môžeme považovať fakt, že znepriateľené strany sa snažia komunikovať. Tentoraz sa stretli v Minsku, kde ako separatisti, tak Porošenko ako aj Putin povedali svoje a hoci každému ide akože o ukončenie tohto bordelu, každý na to ide tak nejak inak. Takže o Ukrajine si asi prečítame aj na ďalší mesiac.

Čo sa stalo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014