Nenormálny blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Na perutiach vedy

Kedysi sa ľudia klaňali božstvám slnka, búrok a víchra, potom si v Európe vymysleli nejakého dedka s dlhou bradou, ktorý známym desatorom oblboval ľudí a v renesancii si povedali, že skúsia pohnúť rozumom a tak započala éra, ktorú môžeme smelo nazvať vedeckou.

Hoci ak sa tak nad tým zamyslím, stále ide len o akúsi vieru. Ľudia v devätnástom storočí, ktorý sa odklonili od Boha, začali veriť v konečné poznanie, ktoré nám skôr, či neskôr ponúkne len a jedine veda.

Teraz už vieme, že niektoré vedecké teórie platiace pred sto rokmi boli vyvrátené novšími teóriami a tak v podstate nikde nie je napísané, či to, čím nás ohurujú vedecké teórie dnes, bude o pár rôčkov platiť tiež.

Čím sa dostávame k novému druhu Viery s veľkým V a tou je viera v súčasnú vedu. A tak, ako na svete existujú náboženský fanatici, tu máme i fanatikov vedeckých, ktorý sú presvedčený, že jediná pravda je tá, ktorá je dnes vedecky dokázaná.

Vedecky dokázané... nepripomína Vám to niečo? Áno, veľmi populárne slovíčko reklamných šotov. Čo ma privádza k myšlienke, že i veda sa postupne zapredáva a prestáva pracovať v prospech ľudskej spoločnosti. Zmámil ju peňažný zisk.

Vedci sa už nezamýšľajú nad tým, čo by mali spraviť, aby posunuli ľudstvo vpred, avšak čoraz viac úsilia venujú tomu, čo treba vymyslieť, aby sa to čo najlepšie predávalo. Možno sme technicky schopný zastaviť rast púští, možno sme technicky schopný minimálne zmierniť vplyv globálneho otepľovania a možno by sme boli technicky schopný vyvinúť liek proti rakovine, ale... "Pomáhať ľudstvu je z obchodného hľadiska nezmysel", povedala istá literárna postava a ja jej proste musím dať za pravdu.

Okrem toho vedecké fakty a poznania sú dnes často prekrúcané do podoby, ktorá lepšie vyhovuje istým jednotlivcom, či organizáciám. Čoraz častejšie sa stretávame s vedeckými posudkami robenými na objednávku, ktoré si protirečia s inými vedeckými posudkami. Stačí si spomenúť na nedávny spor lesníkov s ochranármi, či na "mierne upravené" vedecké informácie o globálnom otepľovaní americkými energetickými spoločnosťami.

Čomu potom veriť? Bežný človek nemá šancu overiť si pravdivosť vedeckých teórií (väčšine dokonca ani nerozumie) a tak len podvedome predpokladá, že to, čo je označené nálepkou: "vedecky dokázané", je proste fakt a netreba sa nad tým ďalej zamýšľať.

Nenechajme sa ovládať fanatikmi. Nech nám povie kto chce čo chce, môžeme i uveriť, avšak vždy si treba ponechať akési zdravé pochybnosti. Dokonca i v prípade, keď je niečo... "vedecky overené".


Iný uhol pohľadu | stály odkaz

Komentáre

  1. veda
    Ziadna lepsia moznost ako verit vedcom tu nie je. Preto treba z vedeckeho poznania vychadzat a zaroven neprestat pochybovat. A s tou uvahou o zapredanosti vedy nesuhlasim. Moj subjektivny pocit je ten, ze vacsina vedcov neprestava hladat pravdu.
    publikované: 25.09.2007 16:42:03 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014