Nenormálny blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

September 2014

Tož Rusko a Ukrajina sú stále v kurze. Aj keď sa na Ukrajine vyhlásilo prímerie, Donbas dostal osobitný štatút a začalo postupné vymieňanie zajatcov, akosi furt to neni ončo. Možno je to tým, že Európa to ešte nevzdala s tými sankciami, vraj rusi to s pomocou separatistom prehnali, ale ozývajú sa i hlasy, podľa ktorých nás do sankcií tlačia vychcaní amíci, ktorým sa to sankcionuje, keď nepotrebujú ruský plyn. A do Európy ho fakt začalo tiecť akosi pomenej. Dokonca niektoré krajiny museli stopnúť reverz na Ukrajinu. Putin furt tvrdí, že on s tým nič nemá a dobývanie Ukrajiny má na háku, lebo keby chcel, tak do dvoch týždňov jeho armáda pochoduje Kyjevom. Akurát mu tento imidž mierotvorcu kazia škandinávci, ktorý sa sťažujú, že im nad hlavami hučia ruské lietadlá, ktoré tam potom asi zablúdili alebo čo. Faktom je, že NATO sa v posledných rokoch hodne posunulo k východu, čo sa rusom moc nelúbi a každá akca vyvolá nejakú tú reakciu. Áno, existujú nejaké rečičky o slobode výberu, ale ľudia sa dajú ľahko zblbnúť a veľmoci, ako na západe tak i na východe si potom aj tak robia, čo chcú. Ale späť k Ukrajine. Do Donecka dorazil už tretí humanitárny konvoj z Ruska a keďže šiel cez separatistami ovládané hranice, Kyjev opäť pochybuje, či bol naozaj humanitárny. A tak sa opäť ozýva streľba a vzájomné obviňovanie. Ukrajina medzitým podpísala asociačnú dohodu s EÚ, ktorá začne platiť asi až o rok.
Situácia na Ukrajine rozdeľuje aj slovenskú politickú scénu. Zrejme naše finančné skupiny majú s Ruskom nejaké tie kšefty, bo Fico bráni rusov zubami nechtami, zatiaľčo dobrý anjel Kiska je skôr proamericky orientovaný a všetkými desiatimi podporuje logistické centrum pre NATO pod Tatrami. V podobnom zmysle sa vyjadril aj na pôde OSN, kde sa pofotil s Obamom, avšak zvyšok amerického výletu už nebol tak príjemný. Zo zaseknutého výťahu ho museli ťahať hasiči a potom sa mu zrazila motorkárska ochranka. Náš poslanec Hlina medzitým založil novú stranu, Fico sa ocitol na oslave výročia založenia Poorovej firmy ŽOS, ktorú strašne chválil a najvyššiemu súdu začalo šéfovať nejaké ženské duo, nakoľko Harabín už v totej funkcii skončil. V Čadci si jeden kňaz pustil hubu na špacír a povedal niečo o židoch, čím si užil zopár minút slávy, avšak ďaleko viac minút slávy si užíva Širokého Váhostav, vďaka hroziacemu bankrotu. To je tak, keď sa peniaze zo štátnych zákazok ocitnú v niekoho vreckách, potom neostane na vyplatenie firiem, ktoré vykonávajú väčšinu roboty, dané firmy potom nemajú na platy a Fico môže veselo obviňovať zlých zamestnávateľov. Vlastne podobne prednedávnom skončil Doprastav, ktorý sa tiež tešil štátnym zákazkám, a akoby náhodou sa jeho šéf kamarátil s našim Robom. Aby ani Penta neostala naprázdno, ovládla Trend, Plus 7 dní a začala špekulovať o kúpe Sme-čka. Evidentne sa snažia predísť podbnej nepríjemnosti, akou bola slávna Gorila, lebo v médiách sa zas tak veľké prachy netočia. Otázkou ostáva, odkiaľ sa budeme dozvedať o prúseroch našich finančných skupín, keď ovládli takmer všetky slovenské médiá? Bulvárny Nový Čas to zrejme nevytrhne. Ale aspoň na uja Šefčovič môžeme byť hrdý. Vyfúkol bratom čechom v európskej komisii rezort dopravy a vesmíru, kde sa vraj točia veľké prachy.
Čo sa týka neveselších udalostí, tak pri Svätom Jure sa prekotil bus, ktorý obiehal traktor, čo stálo chudáka šoféra život, taktiež výnimočne mokré počasie spôsobilo nejaké zosuvy a zatopené cesty, čechom sa zas na Vysočine zdrbal opravovaný most, zasypal šiestich robotníkov a štyria to nerozchodili. V Nemecku to pre zmenu rachlo v závode na spracovanie chemického odpadu. Poškodilo to desiatky domov a ako zázrakom sa to zaobišlo bez obetí. V Japonsku však rachla sopka, ktorá si vyžiadala desiatky mŕtvych a v Stredozemnom Mori sa potopila loď, alebo skôr čln, ktorý bol preťažený utečencami. OSN to označilo za masovú vraždu, bo potopenie bolo vraj zámerné a zahynulo pritom asi 500 ľudí. Nejak viac sa písalo aj o onom Islamskom Štáte, ktorý zrejme uznávajú len jeho predstavitelia. Ide o radikálnych sunnitov a nejak moc sa tam stínajú hlavy, čo je dôvodom na americké nálety. Na nete sa však objavujú aj konšpiračné videá poukazujúce na to, že videá týchto popráv sú vlastne podvrhy. Katastrofa postihla aj poniektoré celebrity, niekto sa totiž nabúral do iCloudu a stiahnuté nahotinky hodil na net. V New Yourku sa konal summit ohľadom klimatických zmien, na ktorom sa opäť prisľúbilo, že sa s tým začne niečo robiť a že USA s Číniou by mali ísť príkladom. A nakoniec sa v Škótsku konalo napínavé referendum o odtrhnutí od Británie, v ktorom napokon tesne vyhrali priaznivci spolužitia. Možno zabral prísľub z Londýna o väčších právomociach. Každopádne EÚ, ako aj Británia, ktorá by sa potom sotva mohla volať Veľká, si poriadne oddýchli.

Čo sa stalo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014