Nenormálny blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ach tá zima

Už sa nejakých pár rôčkov ponevieram po tejto planéte, ale takú hnusnú zimu, ako je táto som ešte nezažil. Nejak poriadnejšie ešte neprituhlo a biely poprašok, ktorý by sa ani nedal nazvať snehom pokryl okolie môjho mesta iba dvakrát.

Akosy mi prišla na rozum taká vianočná básnička... "nech každá vločka snehu, prebudí vo vás nehu"... či tak dajako a ja si tak nejak kladiem otázku, či naozaj na tom svete tej lásky nie je stále menej. Nuž ale, nie o tom som chcel.

Výnimočne teplá zima uberá moje myšlienky smerom ku globálnemu otepľovaniu a klimatickým zmenám, ktoré sa už zrejme nedajú prehliadnuť. Veď minulý rok učastníci istej konferencie len zhrozene hľadeli na miznúcu ľadovú čiapočku Kilimandžára a i taký Tony Blair začal niečo trepať o ekonomických škodách globálneho otepľovania.

Majú ich naozaj na svedomí ľudia? Napriek tomu, že žijeme v tzv. interglaciále, čiže dobe medziľadovej, v ktorej je normálne, že priemerné teploty narastajú, je naivné myslieť si, že ľudská činnosť tomuto nárastu teplôt vôbec nenapomáha. Aspoň ja mám ten dojem, že postupne utíchajú hlasy, ktoré tvrdili, že ľudia na tento proces nemajú absolutne žiaden vplyv.

Treba s tým niečo robiť, treba šetriť - nabádajú nás rôzne kampane. Treba si nechať zatepliť barák, aby ste toľko nekúrili, treba si kupovať energiu šetriace žiarovky a iné spotrebiče, treba vypínať zo zásuviek počas dovoleniek televízie, počítače...

Ale naozaj týmito opatreniami robíme všetko, čo je v našich silách? Bohužiaľ stále platí, že existujú ľudia, ktorý víno kážu a vodu pijú. Faktom je, že spotrebúvame ďaleko viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta obnovovať. A najsmutnejším faktom je, že veľká časť tejto spotreby je vlastne zbytočná.

Určite je možné udržať si súčasnú priemernú životnú úroveň a zároveň menej vyťažovať túto planétu. Súčasný stav je hlavne o zbytočnej nadprodukcii a tým pádom i o väčšom využívaní prírodných zdrojov a väčšej tvorbe odpadu. Ak by ľudia začali produkovať kvalitné výrobky a služby, orientované na čo najvyššiu životnosť, ak by čo najviac eliminovali zbytočnú produkciu a mrhanie energií (napr. výroba a šírenie agresívnych reklám, ktoré okrem toho, že sú otravné, ešte i túto nadprodukciu podporujú), tak by sa nám oveľa ľahšie v budúcnosti dýchalo.

Ale bohužiaľ, obchodník potrebuje, aby sa zákazník čo najčastejšie vracal, aby čo najčastejšie platil a tak sa vyrábajú výrobky na jednorazové použitie, prípadne s čo najkratšou životnosťou, ktoré svojou lacnotou predstavujú tvrdú konkurenciu kvalitnejším produktom.

Je možné tento stav zmeniť? Tak v tomto som dosť pesimista. Ak by sa mali veci pohnúť k lepšiemu, doplatili by na to hlavne bohatí a mocní, ktorým práve táto "tvorba odpadu" najviac vynáša. A keďže sú bohatí a mocní, sú i dosť vplyvný na to, aby problém bagatelizovali, názory ako sú tieto zosmiešňovali a celkovo odvracali od problému pozornosť. Alebo... budú sa snažiť nájsť nejaké iné, viac komplikované riešenie, ktoré by neohrozilo ich zisky (a ak by sa na tom dalo ešte čosi trhnúť, tak to by bolo super).

Uff... nejako som sa rozpísal. Pôvodne ma štvalo, že nie je snehu a nemrzne. Nuž čo. Nevešajme hlavy. Možno aspoň leto bude studené.


Iný uhol pohľadu | stály odkaz

Komentáre

  1. prave dnes
    hovoril meteorolog na tuto temu... teda klimaticke pomery a znecistovanie
    pekne si poukazal, ze svetu vladnu obchodnici, ti maju peniaze a moc, su dychtivi po dalsom zisku...
    publikované: 19.01.2007 18:57:42 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014