Nenormálny blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Január 2012

Tento rok má zasa vraj nastať koniec sveta a každopádne januárové udalosti nám ho odštartovali v plnej paráde. To, že maďarský prezident má prúser, lebo sa prevalilo ako odpisoval dizertačku od nejakého bulhara, či v Basre sa do luftu vyhodil spolu s 50-timi ľuďmi samovražedný atentátnik, boli len prchavé momenty, na ktoré sú ľudia už aj tak zvyknutý. Podobne sa toho moc nepísalo ani o sonde, ktorá mala pôvodne letieť na Mars, ale drbla rusom do mora, či o tých jedenástich úbožiakoch, ktorí sa zrútili aj s horiacim balónom, kdesi na Novom Zélande. V takej Sýrii sa furt strieľa do demonštrantov a nepomáhajú ani hrozby voľajakého Ki-muna z OSN, potom sa trošku rýpalo do Iránu, vraj je len kúsok od vlastnej atomovky a teda mali by sme sa ho báť. Trochu viac pozornosti si uzurpoval poľský vojenský prokurátor, ktorý sa na tlačovke o Smolensku zastrelil... teda vlastne chcel sa zastreliť a aj keď sa strelil do hlavy, volajakou blbou náhodou to prežil.
To nie ako ten frajerský talian Shettino, ktorému sa podarilo nabehnúť výletnou loďou Concordia veľkou jak hovado na plytčinu len preto, aby sirénami pozdravil nejakých ostrovčanov. Prekonal tak slávny Titanic, ale keďže pritom zarvalo asi 30 ľudí a z lode zdrhol ešte počas evakuácie, moc si tú slávu neužil. Namočil pritom do prúseru aj celú lodnú spoločnosť, pretože onen manéver vraj vykonával na jej príkaz.
Druhou udalosťou otriasajúcou svet bol ďalší pokus o tvrdý boj s pirátmi. Teda vlastne takto to ochrancovia autorov v tejto galaxii a zástanci zákonov ako ACTA, SOPA a PIPA prezentujú. Posledné dve spomenuté mali byť schválené v USA, čo by však aj tak zasiahlo celý svet. O najväčšiu pozornosť proti prijatiu týchto zákonov sa postarala Wikipédia, ktorá na deň vypla americkú verziu, čoho sa zopár kongresmanov tak zľaklo, že príslušné zákony nepodporili. Odvetný úder nedal na seba dlho čakať. Bol odstavený Megaupload pričom FBI zadržala jeho vlastníkov. Akurát akémusi slovenskému dizajnérovi sa podarilo zdrhnúť, čím sa pre väčšinu internetovej komunity stal našim tohtomesačným národným hrdinom. Vzápätí hnutie Anonymous odstavilo americké vládne stránky, či stránky distribučných spoločností. A neostalo len pritom. V Japonsku bola schválená ACTA, veľmi kontroverzný zákon umožňujúci napríklad prehliadku digitálnych zariadení na hraniciach, stačí podozrenie na nejakú nelegálnu empétrojku. ACTU tam podpísalo 22 európskych krajín, čím jasne demonštrovali, ako tá naša kvázi demokracia dostala po hube.Veď je možné, aby malá skupinka vyvolených len kvôli vlastnému zisku presadila niečo s čím nesúhlasí drvivá väčšina ľudí? Naviac ACTA vznikala tajne a EÚ ju schvaľovala na pojednávaní o rybolove, aby jej do toho náhodou nekecali nejakí tí nasraný ľudia. Naozaj úžasne demokratické. Anonymous teda znovu mali plné ruky práce odstavovaním ďaľších servrov.
A veru títo chlapíci sa nejako rozšupli aj na Slovensku. ACTU sme síce ešte neschválili, možno nás to čaká po voľbách hoci politici sľubujú opak, ale aj tak preventívne padali vládne weby. Weby nepadali len kvôli ACTE, ale aj kvôli kauze Gorila, ktorá sa u nás tešila azda najväčšej pozornosti. Miškov z SaS chcel odvolať Bubeníkovú z SDKÚ, lebo nechcela predať akcie SPP českému holdingu prepojeného na J&T, preferencie Dzurindovcom prudko klesali a čistý ako slovo božie nie je ani božský Fico, ktorý dostal v akomsi konšpiračnom byte na pitie kolu, čo, ako sa dušoval samo o sebe trestným činom nie je. Ide o byty, v ktorých sa naši politici stretávali s predstaviteľmi finančnej skupiny Penta, a ktoré boli podľa istého uja Rejdu odpočúvané SIS-kou. V konečnom dôsledku bola Bubeníková nakoniec odvolaná, Matovič vycapil na dvere parlamentu obrázok gorily s banánom a banány sa objavovali aj na billboardoch volebných kampaní. Ináč takéto rozsiahle odhalenia politiky prepojenej s finančnými skupinami či nadnárodnými korporáciami spôsobili azda najmasovejšie demonštrácie od 89-teho a ľudí neodradila ani hovadská kosa, ktorá koncom mesiaca vystriedala dovtedy prihriate počasie.
Dalo by sa povedať, že Sulíkokvci ako nová strana sú z toho vonku, ale tých zas zasiahla kauza Sasanka, ktorá spočíva na prepise sms-iek uja Sulíka s kvázi podnikateľom Kočnerom, ktorý tiež nechýba na slávnych mafiánskych zoznamoch. Ujo Kočnej bol napríklad veľmi zvedavý, ako pokračuje voľba generálneho prokurátora.
Ostatné veci už len stručne. Keďže to politici mali kvôli Gorile dosť blbé, tak sa stiahol návrh pokút za nadávanie politikom, riešila sa tiež predražená stránka Slovenskej Národnej Galérie, ktorá vyplatila 25 litrov za tak minimalistický dizajn, že to už ani dizajn nebol a politici tiež začali riešiť predvolebné kampane. Tak okrem Gorily Dzurinda obšťastňoval svojou prítomnosťou cestujúcich vlakom, 99% nás ohurovala tak drahou kampaňou, až sa do nich začalo rýpať, že ich členovia medzi 99% aj tak nepatria a Matovič využíval fakt, že nefiguruje ani v Gorile ani v Sasanke a snažil sa viezť na vlnách protestov. Na strednom Slovensku si okrem politiky užili niekoľko dní bez elektriny, lebo tam nakydalo kopec mokrého snehu a kvôli Iránu sa nám zasa dvíha cena benzínu do rekordných výšin.

Čo sa stalo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014