Nenormálny blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

December 2015

Posledný mesiac najteplejšieho roku bol taktiež abnormálne teplý a o bielych vianociach nechyrovali ani na horách. V Paríži pokračoval summit o klimatických zmenách, na ktorom krajiny hodili do placu nejaké percentá, o ktoré chcú akože znížiť vypúšťanie emisií, ale to bolo tak všetko a pozornosť si opäť uzurpovali utečenci, teroristi a vojenské ťaženia. Na východnej Ukrajine je to furt o ničom. Porošenko chce zrušiť ukrajinské občianstvo separatistom, zatiaľčo sa Ukrajina dostáva do platobnej neschopnosti ohľadom splácania ruského dlhu. Na druhej strane vznikli dohody o voľnom obchode s Úniou, čo Putinovi moc po chuti nie je a tak ruší obchodné výhody, ktoré vraj doteraz veľkoryso poskytoval Ukrajine. Ukrajina reaguje sankciami v podobe obchodného embarga, ktoré sa vzťahuje okrem iného aj na vodku. A sám Putin sa snaží obmedziť elektrickú závislosť Krymu od Ukrajiny.
Rusi sú na nože aj s turkami. A to od chvíle, čo im tí parchanti v novembri zostrelili stíhačku. Teraz si Erdogan vypočul obvinenie, že Turecko je najväčším odberateľom ropy od teroristov z IS, Erdogan na to, že je to blbosť a práve ruský pašeráci obchodujú s IS, pričom Vladkovi ešte vyhadzuje na oči, že ten Asad, ktorého tak podporuje vyvraždil milióny ľudí a to aj chemickými zbraňami. Taktiež sa mu nepáči ruská podpora kurdov. Rusi sa ešte stihli pochváliť likvidáciu viacerých vodcov IS-u, zatiaľčo sama Sýria obviňuje USA a spol, že útočia aj na ich vládne jednotky, čo amíci samozrejme popierajú. Inak islamisti sa stále činia, najhorší sú vraj parchanti z Boko Haram, ale keďže tí terorizujú hlavne Afriku, sú menej zaujímavý ako islamský štát. I Taliban dal o sebe vedieť a to samovražedným útokom v Pakistane.
S ropou to ide dolu vodou. Nielenže jej cena klesá, až to neni zdravé, ale aj v USA zrušili 40-ročný zákaz vývozu ropy, čo bol zrejme nevyhnutný ťah, keďže by radi exportovali svoju ropu z bridlicových ložísk. Inak sa tam schyľuje k prezidentským voľbám, pričom najviac pozornosti strhol na seba miliardár Trump, ktorý by zakázal vstup moslimom do USA. Taká Kanada na druhej strane už sýrskych utečencov prijímať začala. Inak si v Amerike užili vianočné tornáda, ktoré si vyžiadali 43 mŕtvych a nejaký zmagorený manželský pár v Kalifornii postrieľal na vianočnom večierku 14 ľudí a 17 ich zranil. Británia, ktorá tiež schválila nálety proti IS, si užíva rozsiahle povodne, v Číne sa zosunul svah pod preplnenou skládkou a odrovnal desiatky domov a u nás si koncom mesiaca Tatry vyžiadali akosi viac obetí ako obvykle. Ďalej slovinci v referende tiež odmietli homo manželstvá, Chodorkovský má zas na krku zatykač a NASA sa pochválila peknou fotkou Pluta.
Aj u nás vidno, že sa blížia voľby. Strany dopilovali kandidátky a Fico s Kalim obehávajú dediny, v ktorých poukazujú, čo všetko pre ne, často aj za štátne, vykonali. Smeráci chcú ešte zakázať predaj na splátky, hoci volajaký Madej tvrdí, že to tak celkom neni a ostatní to len blbo pochopili a okrem toho aj vďaka bugárovcom tu máme protiteroristický zákon, ktorý im Kiska vrátil, ale moc mu to nepomohlo. Prezidentovi, ako aj zvyšku opozície sa nelúbi, že bol zbúchaný tak nejak narýchlo. Zdravotné sestry sa zasa oháňali výpoveďami, ale bolo to akési rozpačité a mnohé z nich tie výpovede napokon stiahli. Na druhej strane na policajtov sa peniaze evidentne našli. Aj keď ich máme viac ako iné krajiny, smeráci plánujú ich počty navýšiť a zas sa kupujú nové zbrane, ktoré budú zrejme drahšie, ako to ujo Kaliňák prezentuje. Vo vojne s RegioJetom štát napokon ucukol a štátne IC-čká budú od nového roku minulosťou, problém so statikou už má aj termálne kúpalisko Galandia, ktoré museli pred vianocami uzavrieť a stále uzavretý je aj vynovený starý bratislavský most. Teda naši papaláši sa tvária, že je vlastne dokončený, aby akože splnil podmienky eurofondov, akurát treba dopilovať väčšie množstvo detailov.

Čo sa stalo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014