Nenormálny blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Apríl 2014

Ukrajina s Ruskom si opäť uzurpovali celosvetovú pozornosť. A politická elita západného sveta sa na to len nečinne prizerá a sem tam prenesie nejaké poznámky typu, že rusi by mali konečne dostať rozum a keď ho nedostanú, tak dostanú strašne tvrdé sankcie. Nejaké tie sankcie už dostali, ale tie má evidentne ujo Putin na háku. Celkovo sa za ten mesiac dialo asi toto. Proruský separatisti vyhlasujú nezávislosť Donecka, obsadzujú vládne budovy ako policajné stanice a v Slaviansku sa dokonca strieľalo. Ukrajina tam teda poslala svojich vojakov, ale keď sa k hraniciam dodžubali aj ruské vojská, radšej ich friško stiahli. Rusi zároveň stopli dovoz a predaj ukrajinských výrobkov, Európa za to ukrajincom zrušila dovozné clá. Putin preto poslal európskym lídrom list o svojich podozreniach a postojoch ohľadom kyjevskej revolúcie a že teda hovadiny by v prvom rade nemali robiť západné krajiny. Ono teda je fakt, že súčasná ukrajinská vláda nevzišla zrovna z demokratických volieb a teda o jej legitimite by sa dalo diskutovať, ku koncu mesiaca sa však konečne začalo špekulovať o referende budúceho usporiadania krajiny. Aj keď je otázne, či sa tým vôbec niečo vyrieši.
Slovensko bolo do toho všetkého zamotané kvôli plynu. Sám veľký šéf americkej diplomacie volal Ficovi, aby nerobil fóry a otočil plynovod do Ukrajiny, aj keď Robo netuší, či tým neporušíme zmluvu s Gazpromom. A keďže sa mu ani rusov pohnevať nechce, trvá na tom, že si šetcia musia k tomu sadnúť a dajako sa to hádam dohodne. Chudák Fico nemal na práci len Ukrajinu, ale chystá sa rekonštruovať vládu po polčase vládnutia. Maďarič vzal na seba to Ficovo fiasko v prezidentských voľbách a vzdal sa podpredsedníctva Smeru. Kiska napísal Gašpimu, žeby sa s ním rád stretol, nech mu dá zopár prezidentských tipov, ale Gašpi to má zrejme na háku. Možno sa už pripravuje na vymenovanie nového šéfa najvyššieho súdu, bo Harabín už vypísal na máj voľby, tak hlavne aby to ešte stihol. Veď akoby to vypadalo, keby nového šéfa vymenoval toten Kiska, ktorý sa už nechal počuť, že by slávnu Hedvigu, ktorú po ôsmych rokoch zasa obžalovali, omilostil. Okrem toho sa smeráckemu Maňkovi nepáči, že Kotleba si pomocou miestneho plátku prihrieva predeurovolebnú polievočku, kritikou EU, novinári po novom musia súhlasiť s obmedzením pohybom a právomocami v parlamente a Sulíkovi zdrhli ďalší členovia SaS-ky do zoskupenia NOVA. Nečudo, že slovač sa už v nových politických skratkách a zoskupeniach tak nejak stráca a radšej online sleduje osudy orla Arnolda, ktorý sa aj s pripojenou vysielačkou vrátil na Slovensko. Či budeme môcť špehovať Arnolda aj naďalej je otázne, bo európska smernica o špehovaní sieťovej komunikácie bola zrušená. Eurosúd tiež rozhodol, že sťahovanie nelegálnych kópií je trestné, aj keď to sa nepáči poslancovi Beblavému, lebo to vraj kriminalizuje väčšinu našej spoločnosti.
Inak sa stále ešte nenašlo to zmiznuté malajzijské lietadlo, v Nigérii mali zas volajaký bombový útok, pri ktorom zarvalo cez 70 ľudí a pri kórejskom popreží sa potopil juhokórejský trajekt vezúci hlavne deti na školskom výlete. Počet obetí sa vyšplhal až k trom stovkám, loď bola vraj preťažená a keďže posádka ratovala skôr seba, ako decká, nehovoriac o tom, že ako prvý informoval príslušné orgány o potápaní istý chlapec, väčšina posádky je podozrivá z ťažkého zanedbania svojich povinností. Dokonca i Severná Kórea vyjadrila sústrasť, hoci je s Južnou takmer vo vojnovom stave. Smutné je to aj so životným prostredím v Číne, ktoré, ako sa ukazuje, je v katastrofálnom stave a veľké množstvo pôdy je kontaminované. Amíci si užili poriadne tornáda, ktoré im zabili asi 30 občanov, vo Viedni sa jeden maník odobral na večnosť prostredníctvom plynu, akurát pri tom nemusel zdemolovať celý barák a zraniť mnoho iných. Česká speváčka Iveta Bartošová zvolila skok pod vlak. Mnohý sú presvedčený, že k tomuto činu ju dohnal bulvár, ktorý sa vyžíval v jej tragickom rozpoložení. V maďarských parlamentných voľbách to opäť vyhral Orbán a francúzsky prezident Hollande vymenil premiéra za populárneho ľavicového Vallsa s pravicovými názormi, ktorý by ho vraj mohol prevalcovať v prezidetnských voľbách. Ale možno Hollande dúfa, že ako premiér urobí nejakú hovadinu a popularita mu klesne.

Čo sa stalo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014