Nenormálny blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovenský Raj, pre poisťovňu ... raj

Tiesňavy, vodopády, rokliny a popadané kmene stromov. To je Slovenský Raj. Kto však nie je dostatočne opatrný, či preceňuje vlastné schopnosti, nemusí dopadnúť práve najlepšie. Niekto však na to myslel a tak sa ponúka možnosť poistiť sa priamo pri vstupe do Národného Parku.

Nie. Kecám. Ono je to vlastne nutnosť poistenia do vstupu. Pred rokom, keď som tam bol na dovolenke ma zrazu pri výstupe na Tomašovský výhľad prekvapil chlapík, ktorý mi tvrdil, že musím zaplatiť vstupné. Hrklo to vo mne. To už sa za vstup do našich lesov a pohorí platí? Ale neskôr som si uvedomil, že turistické trasy Slovenského Raja svojim charakterom potrebujú nejakú tú údržbu a akosi nič nie je zadarmo, takže nejaká tá platba by mohla byť opodstatnená (na vstupenke sa priamo píše "úhrada za použitie majetku").

Avšak to nebolo všetko, čo som z onej vstupenky vyčítal. Súčasťou vstupného je i poistenie pre prípad zásahu horskej služby. Ja som sa dal predtým poistiť v istej poisťovni a tak ma logicky napadla otázka, prečo by som mal platiť ešte raz za rovnakú službu a inej poisťovni. Chlapík, ktorý vstupenky predával mi nevedel odpovedať, ale vstupné bez poistného sa kúpiť nedalo. A keďže som si skočil do Slovenského Raja i tento rok a nič sa prakticky nezmenilo, rozhodol som sa, že sa na to pozriem bližšie.

Možno sa pýtate, prečo z toho robím taký "veľký" problém. Veď ide len o mizerných 5 korún. Ale treba na to nahliadnuť i z druhej strany. V podstate si chcem kúpiť produkt, ktorý hodlám využiť (použitie rebríkov a stupačiek) a k tomu si zrazu MUSÍM kúpiť i ďalší produkt o ktorý nemám záujem. Preboha prečo?

Je to to isté, akoby sa napríklad nejaký súkromník dohodol s predavačmi hamburgerov v určitej oblasti, nech predávajú hambáče o 2 koruny viac, za čo on kupujúcim poskytne drobnú službičku (napr. ak niekomu zabehne, tak ho treskne po chrbte). Je to blbosť. Dve koruny však nikoho nezabijú a ak sa predá denne niekoľko stoviek hamburgrov, tak ľudia, ktorý chcú len ten hamburger, zaistia i onomu súkromníkovi niekoľko tisícové zisky.

Neviem ako vy, ale podľa mňa je to minimálne neetické, možno to dokonca porušuje zákon. Je to viazanosť produktov, nanútený predaj služieb súkromnej spoločnosti, o ktoré kupujúci nemusí stáť. A táto poisťovňa má z toho zrejme nemalé zisky (Slovenským Rajom sa denne často preženie celkom dosť ľudí).

Získal som neoficiálne vyjadrenie jednej zamestnankyne danej poisťovni. Objednávateľom boli vraj "organizátori", čo som chápal ako správu národného parku. Tak som im napísal a žiadal o vysvetlenie, ale odpoveď mi doteraz neprišla.

Takže čo napísať na záver. Ponúkať poistenie pre prípad zásahu horskej služby... prečo nie. Ale priamo ho nanútiť a zviazať so vstupným do národného parku, ktorý na Slovensku nemá konkurenciu, rozhodne nie je fér.


Svet vôkol nás | stály odkaz

Komentáre

  1. To je prípad pre obchodnú inšpekciu.
    Pošli im to.
    publikované: 14.08.2008 13:39:06 | autor: Fifo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014